17. ročník Přehlídky odborných dovedností oboru Řezník-uzenář ukázal šikovnost mladých řezníků
Ve dnech 26. a 27. března 2025 se v Integrované střední škole Valašské Meziříčí konal již 17. ročník Přehlídky odborných dovedností oboru Řezník-uzenář. Akce proběhla pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného a hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše. Soutěžilo deset dvoučlenných týmů z gastronomických škol a učilišť z celé České republiky.
Cílem soutěže bylo prověřit odborné dovednosti žáků v řeznickém řemesle, podpořit jejich kreativitu, inovativní přístup a schopnost pracovat pod tlakem. Zároveň akce posloužila jako platforma pro výměnu zkušeností mezi školami a odborníky z praxe.
Soutěžící se utkali ve dvou hlavních disciplínách:
- Vykosťovací část, která probíhala v reálném provozu MP Krásno. Při hodnocení odbornou porotou byl kladen důraz na kvalitní zpracování, přesnost a čistotu vykostění a dodržení hygienických zásad.
- Vařená část, zde soutěžní týmy prezentovaly své řeznické dovednosti při výrobě čtyř masných produktů: jitrnic, tlačenky, zabijačkové polévky a regionálního výrobku. Regionální výrobek si týmy přivezly již připravený a porota hodnotila jeho originalitu a atraktivitu.
Celkové prvenství získal domácí tým z ISŠ Valašské Meziříčí ve složení Anna Kachtíková a Sára Klučková. Druhé místo obsadil tým ze SŠ Brno, Charbulova - Lukáš Duchoň a Leoš Culek a třetí místo patřilo týmu ze SŠ gastronomie, farmářství a služeb Jeseník - Jan Nanák a Radek Rulíšek.
V kategorii vykosťování triumfovala opět ISŠ Valašské Meziříčí před SŠ Brno Charbulova a SŠ technická a řemeslná Nový Bydžov. V kategorii vařených výrobků zvítězila rovněž ISŠ Valašské Meziříčí, následovaná Albrechtovou SŠ Český Těšín a SŠ gastronomie Jeseník. Cenu za nejlepší regionální výrobek získala SŠ technická a řemeslná Nový Bydžov, druhé místo obsadila SŠ gastronomie, farmářství a služeb Jeseník a třetici uzavírala SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava.
Všem soutěžícím a týmům gratulujeme.Organizátoři akce vyjádřili velké poděkování všem sponzorům, bez kterých by soutěž nemohla proběhnout. Generálním partnerem byla firma MP Krásno, a.s., která poskytla prostory a suroviny. Další významní partneři přispěli finančně, materiálně i cenami pro vítěze: Město Valašské Meziříčí, Řeznické potřeby Kučera, Robert Procházka - práce v masném průmyslu, Vahala a spol., Český svaz zpracovatelů masa, TRUMF International s.r.o., MACHAČ - malokapacitní jatka s.r.o., Hotel Vega, GDS Gastro a Technology s.r.o., Mlékárna Valašské Meziříčí a Profi Vision s.r.o.
Soutěž inspirovala a motivovala
Atmosféra během soutěže byla nejen přátelská, ale zároveň naplněná soutěžním duchem. Odborná porota, složená ze zkušených řezníků a odborníků z masného průmyslu, ocenila nejen technické zpracování, ale také chuť a prezentaci výrobků.
Ředitel ISŠ Valašské Meziříčí Mgr. Petr Pavlůsek vyjádřil spokojenost s úrovní soutěžních výrobků i s celkovou atmosférou akce.
Soutěž potvrdila vysokou úroveň odborných dovedností žáků oboru Řezník-uzenář a zároveň podpořila jejich chuť k dalšímu rozvoji a zdokonalování. Organizátoři již nyní připravují další ročník, který, jak věříme, opět přiláká talentované žáky oboru řezník a všechny příznivce tradičního řemesla v gastronomii.